Hotel Management

Stenden Hogeschool

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Voor een carrière in deze sector moet je heel wat in huis hebben. Je moet je kunnen verplaatsen in de gasten, je kunnen onderscheiden van de concurrent en kunnen pieken op belangrijke momenten.

De opleiding Hotel Management aan Stenden Hogeschool leidt je op voor management- en adviesfuncties in bedrijven zoals hotels, restaurants, recreatieparken, congrescentra, en luchtvaartmaatschappijen. Door een blijvende vraag naar goed opgeleide medewerkers heb je uitstekende toekomstmogelijkheden. Ook het internationale karakter van de bedrijfstak en de opleiding bieden je veel mogelijkheden in zowel binnen- als buitenland. Je komt afgestudeerden van de hotelschool uit Leeuwarden overal ter wereld tegen.
Deze opleiding heeft meerdere vormen :
open_in_newwebsite

printprint

locatieLeeuwarden
diplomaBBA Hoger Hotelonderwijs
typeregulier, 240 EC
start1 februari, 1 september
taalvolledig Engels
opleidingsduur4 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code34411
heeft geen numerus fixus
heeft een honours programma
Stenden Hotel Management School video

Waarom aan de Stenden?

De Stenden Hotel Management School heeft een internationaal karakter door de buitenland mogelijkheden tijdens de opleiding; uitwisseling met andere (Stenden-) scholen, Grand Tour en de buitenlandse stagemogelijkheden.

Je leert door te doen: zowel tijdens de PGO-lessen en tijdens door praktijk ervaring op te doen in het leerbedrijf Stenden university hotel, waar je op elke afdeling leert omgaan met echte gasten.

Door de selectieprocedure vooraf heb je alleen maar gemotiveerde klasgenoten.

Open dagen en meeloopdagen

Hogere Hotelschool Informatieavond - Werken en studeren Leeuwarden
Wil je graag naast je werk een opleiding Hotel Management volgen? Of op zoek naar opleidingsmogelijkheden voor je werknemers? Stenden biedt de opleiding Hotel Management in duale vorm aan. Werken én studeren!
Hogere Hotelschool Informatieavond - Werken en studeren Leeuwarden
Wil je graag naast je werk een opleiding Hotel Management volgen? Of op zoek naar opleidingsmogelijkheden voor je werknemers? Stenden biedt de opleiding Hotel Management in duale vorm aan. Werken én studeren!

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouw
Direct bij de start van je studie krijg je een Career Coach. Deze coach begeleidt jou persoonlijk tijdens je hele studie. Het studiejaar is ingedeeld in vier blokken van 10 weken. Elke blok/module richt zich op een speciaal onderwerp.

Een deel van de opleiding is in het buitenland te volgen. Dit kan op onze campus sites in Thailand, Qatar, Indonesië of Zuid-Afrika. Stageplaatsen hebben we over de gehele wereld. Stenden Hogeschool biedt onbegrensde mogelijkheden.
Engels is de voertaal. Als tweede vreemde moderne taal kun je kiezen uit verschillende mogelijkheden, waaronder Frans, Duits, Spaans, Chinees of Russisch.

1e jaar Het eerste jaar is je propedeuse jaar. Je leert wat een manager doet en over welke vaardigheden een manager beschikt. Het eerste jaar bestaat uit de volgende modules: Guest Experience, Resources, Hotel Operations en het Real World Learning Practice Module.
periode
1234
Career Development Programme 1
12 EC
Guest experience
12 EC
Hospitality Operations
12 EC
Real World Learning in Practice
12 EC
Resources
12 EC
2e jaar In het tweede jaar ontdek je de gastvrijheidindustrie op het niveau van middle-management. Je vertaalt je kennis van de propedeusefase naar managementtaken, -problemen en -theorieën. Het doel is inzicht te krijgen in de bedrijfsvoering van een organisatie.
Naast de praktijkmodule zijn de volgende modules onderdeel van jaar 2: Operations Design, Operations Performance en Languages & Cultures in International Business.
periode
1234
Career Development Programme 2
12 EC
Hospitality Operations Design
12 EC
Hospitality Operations Environment
12 EC
Hospitality Operations Performance
12 EC
Languages & Cultures in International Business
12 EC
3e jaar Het eerste deel van het derde jaar komen managementtaken op strategisch niveau aan bod, zoals het maken van financiële analyses, bewerkstellen van omzetverhoging, human resource management, organisatiecultuur, ethische vraagstukken uit de beroepspraktijk, marktanalyse en het schrijven van een businessplan.
Tevens doe je een onderzoeksproject als voorbereiding op de afstudeerscriptie tijdens de stage.
periode
1234
Career Development Programme 3
6 EC
Hospitality Research Project
6 EC
Real World Learning in Practice
6 EC
Strategic Hospitality Management
12 EC
4e jaar Je eindigt je studie met een stage van max. 10 maanden bij een bedrijf in Nederland of in het buitenland. We hebben overal ter wereld stageadressen. Tijdens deze stage doe je een afstudeeropdracht voor het stagebedrijf.

Een lange stage als afsluiting van de studie heeft als voordelen dat je voldoende tijd hebt om het bedrijf te leren kennen. En natuurlijk zou je eventueel een succesvolle stage in een vast dienstverband kunnen voortzetten en heb je dus meteen een leuke baan!

minors

minor Cruise Management 1

Hospitality in the environment of cruise ships is a specialized matter. Students learn about the specific issues concerning the cruise industry.

Hospitality in the environment of cruise ships is a specialized matter. Hotel, Leisure and Tourism management students learn in this minor about the specific issues concerning the cruise industry which differs a lot from the shore side hotel, leisure and tourism industry.

After this minor:

  • The student is able to develop a vision on cruise line industry, including environmental issues.
  • The student knows the most important aspects of the hotel operations of a cruise ship.
  • The student knows the relationships between hotel department and nautical and technical departments
  • The student knows the most important aspects of the construction of a cruise ship.
  • The student knows the most important aspects of cruise line related law.
  • The student knows HRM aspects of the hospitality management of a cruise ship.
  • The student knows financial performance of cruise ship and a cruise line company.
  • The student is able to develops a sales and marketing plan for a cruise line company.

Additional information
Fieldtrip to a cruise ship in Amsterdam or Rotterdam and a visit to the Meyer Werft in Papenburg Germany. The costs are approximately 70 euro's.

minor Gastronomy

After studying this Minor,the student will possess in-depth knowledge and skills needed for creating and judging the products and concepts for food service in the broadest sense.

The professional field has a great need for staff in F&B that look beyond food cost and other ratios, people who can develop and manage gastronomical concepts.

Goals:

  1. The student knows structure and functioning of human senses in so far as involved in appreciation of food
  2. The student has product knowledge of an advanced biological/biochemical level.
  3. The student has basic knowledge of Food Chemistry.
  4. The student knows effects of preparation on the products.
  5. The student experiences and describes the interaction between food and human senses.
  6. Using the abovementioned knowledge and skills to develop successful culinary concepts

The following subjects will be addressed:
  • Human senses and the interaction with food and beverage – lectures, discussions.
  • The (biological and biochemical) nature of products – lecturer, demonstration, discussion
  • The influence of (different) preparation methods – demonstration, explanation, lecture
  • Tasting the different dishes or components against a selection of wines.

minor Humanitarian Management

The main theme of this minor is the internal and external environment of a humanitarian aid situation.

The main theme of this minor is the internal and external environment of a humanitarian aid situation. A lot of disciplines and actors are involved in international conflicts and disasters. A multidisciplinary approach is necessary in order to make a correct analysis of an emergency situation. You will learn different approaches during this minor, including the geopolitical factors, international law, stakeholder analysis and the typical characteristics of a humanitarian operation will be dealt with.
The gained knowledge and skills will be applied into practice during an internship in the last 10 weeks.

minor Event Management

The MICE (Meetings, Incentives, Conferences and Events) industry is still growing and therefore Professional Event Organizations demand more skilled personnel.

The MICE (Meetings, Incentives, Conferences and Events) industry is still growing and therefore Professional Event Organizations demand more skilled personnel. Particularly interpersonal skills, management skills, financial insight on a high level are important in the industry. Not only organizational skills but interaction with stakeholders,
insight in new media and marketing strategies are important issues. Training students to become all-round MICE organisers with theoretical and practical experience is the central goal of this module.

content / subjects:
Kinds of events, Project Management, Concept & Designing,5Wheel Drive, Finance & Sponsoring, Event Marketing & Media, Programming;

educational design:
Real world learning through guest lectures, fieldtrip, but also CBL. Case Based Learning, Guest Lectures (weekly), Fieldtrip (± 1 week), Management Skills 3x

minor Rooms Division Management

Explore the best management practices in the rooms division department and most recent strategies for building or maintaining a competitive advantage through the introduction of new concepts.

This minor offers students the opportunity to specialise within the fascinating field of Rooms Division Management. The purpose of the RD Minor is to gain more in-depth knowledge in the management aspects of the RD department. As a RD manager you will, in
practice, be expected to maintain contact with guests within various fields of your hotel organization. The RD manager effectively serves as the “lubricant” between guests and the operational departments of the hotel company. A wide range of competencies is necessary to seamlessly meld an effective RD organization with the needs and wishes of its guests.
The subjects that will be covered, include:

  • Primary functions and responsibilities
  • Revenue management
  • Trends/ branding in hotel Industry
  • In and out sourcing
  • Hotel reservation systems, ICT, Social Media
  • Sales Skills
  • Guest safety and security
  • 2 days BHV workshop(Company

Response Team). Own contribution of € 100,00 per student is required
  • Guest loyalty, Guest Relations
  • Recruitment & Selection
  • International Law

minor Food & Beverage Management

Students enrolled in this module will gain more in-depth knowledge in the management aspects of the F&B department.

Students enrolled in this module will gain more in-depth knowledge in the management aspects of the F&B department. The subjects that will be covered include:
F&B management: personal-, operations-, financial management (F&B control) F&B procedures and systems (logistics, architecture, purchasing.
Total Quality Management
Nosing and tasting food, wine, tea and beverages
International Food and drinks : Gastronomy Fine dining
Developments and trends in F&B
Law and Food safety
Gastronomic sociology
HRM

Students of the F&B minor will attend an official Wine Course organized by the Wine & Spirit Education Trust( WSET). At the end of the F&B minor they will get the Intermediate Certificate in Wine, Spirits and other Alcoholic Beverages, level 2 if they pass the official winetaste. Intermediate Certificate in Wines, Spirits and other Alcoholic Beverages.

Onderwijs

taal van onderwijs100% en
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
case studies, mondelinge presentatie, stage, onderzoek, onderzoeksproject, excursie, onderzoeksvoorstel, werkcollege, hoorcollege, groepsopdracht, workshop, groepsdiscussie, individuele opdracht, zelfstudie, project
onderwijsvormen
Stenden kent een onderwijssysteem, gericht op zelfstandigheid en probleemoplossend vermogen. Bij Probleem Gestuurd Onderwijs (PGO) kom je 2 keer per week in kleine groepjes bij elkaar. Met de groep maak je een analyse van een casus (praktijkvraagstuk). De ontbrekende informatie om 'het probleem' op te lossen zoek je na afloop op en je rapporteert dat in de volgende sessie. De sessies worden begeleid door een tutor.

Naast PGO krijg je mediumlessen, hoorcolleges, werkcolleges en zelfstudie-uren.
doelstelling
Wil je later graag werken in een hotel, restaurant, recreatiepark, evenemen- tenbureau of een congrescentrum? Dan is de opleiding Hotel Management echt iets voor jou. Deze Engelstalige studie leidt op voor een management- of adviesfunctie in de gehele hospitality- branche en vormt een uitstekende basis voor de toekomst. In binnen- én buitenland. Het internationale karakter van de opleiding en de branche maken dat veel studenten een baan in het buitenland vinden.
studeren in het buitenland
Tijdens je studie kun je tot aan 1,5 jaar naar het buitenland. Je hebt mogelijkheden om te kiezen voor een Grand Tour op één van de 4 buitenlandse Branch Campuses in Zuid Afrika, Qatar, Bali en Thailand of een uitwisselingssemester bij één van de over 100 partnerinstellingen wereldwijd. Tevens heeft de Stenden Hotel Management School uitstekende contacten met stagebedrijven in het binnen- en buitenland.
bindend studieadvies
  • minimaal 51 EC in de eerste 12 maanden
honours-/excellence program Hospitality Excellence Programme

The Hospitality Excellence Programme(HEP) is a collaborative excellence program of the five Dutch Hotel Management Universities, the Royal Dutch Hospitality Association (KHN) and MeetingMoreMinds.

The Hospitality Excellence Programme(HEP) is a collaborative excellence program of the five Dutch Hotel Management Universities, the Royal Dutch Hospitality Association (KHN) and MeetingMoreMinds. During this program the best students from the Dutch Hospitality Management Universities take on one out of four themes to deliver new perspectives, visions and applicable solutions.

The output of the program is a Hospitality Excellence Report which outlines an integrated and strategic view on the impact of one of the main themes discussed in the program on specific parties within the hospitality industry.

Toelating en studiekosten

Unsplashed background img 2

startmomenten

1 februari 2018
collegegeld nog niet bekend
1 september 2017
aanmelding deadline : 1 mei 2017
wettelijk tarief : € 2006
instellingstarief : € 7900
niet-EU/EER studenten : € 7900
1 september 2018
aanmelding deadline : 1 mei 2018
collegegeld nog niet bekend
toelaatbare profielen
havo C&Meconomie of m&o
havo E&M2emvt
havo N&G2emvt
havo N&T2emvt
vwo C&Mtoelaatbaar
vwo E&M2emvt
vwo N&G2emvt
vwo N&T2emvt
MBO niveau 4Heb je een diploma mbo-niveau 4 en kom je uit het mbo-domein Techniek en Procesindustrie, Zorg en Welzijn of Voedsel, Natuur en Leefomgeving? Dan moet je aan aanvullende eisen voldoen op het gebied van economie en
taal. Kom je uit een ander mbo-domein, dan gelden deze eisen niet voor jou.

Wanneer je de Middelbare Hotelschool (MOH niveau 4) hebt afgerond, hoef je in principe geen volledige selectieprocedure te doen. Als je een aanbevelingsbrief van de directie van MHS kunt overleggen, kan met een verkorte procedure worden volstaan. Deze bestaat uit een motivatiegesprek, gericht op het beroepenveld en de opleiding. Eenmaal op school volgt nog een competentietest. Het verslag daarvan zal tijdens je studie in het kader van (studie-)loopbaanbegeleiding worden gebruikt.



toelatingseisen

toelatingsgesprek
Bedrijven in de hospitality industrie zoeken medewerkers die gastvrij zijn, servicegericht en graag de handen uit de mouwen steken. Kwaliteiten die je niet alleen kunt aanleren, het moet ook 'in' je zitten. De Hogere Hotelschool heeft een selectieprocedure, om te kijken of je in voldoende mate aan deze eisen voldoet:

  • Deel 1 is een assessment
  • Deel 2 is een gesprek met een studie coach

instaptoets

studie kosten
bron: Stenden Hogeschool
bedrag kostenpost
€ 8500levensonderhoudper jaar
€ 275studiematerialenper jaar
€ 304visa/permitin het eerste jaar
inbegrepen in collegegeld
examination
registration fee

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
0kamerhuur in Leeuwardenonder landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
158collegegeldop basis van € 1906 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 868totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

2201 studenten volgen deze opleiding
63% daarvan is vrouw
468 eerstejaars gestart in 2012
63% daarvan is vrouw
10645 studenten aan de Stenden Hogeschool
59% daarvan is vrouw
bron: StudieData

Op kamers in Leeuwarden

23096studenten studerend
6895studenten woonachtig   
gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
? m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

aan het woord: studenten en docenten

Anne van Aalst
“De laatste modulen van dit jaar doe ik op Bali”

“De Grand Tour biedt de mogelijkheid de opleiding in een heel ander deel van de wereld te doen. Zelf ga ik het derde jaar afronden op Bali. Studeren op Bali, dat is toch fantastisch?” Anne van Aalst, derdejaars student Hoger Hotelonderwijs

“Praktisch aan de slag gaan, dat is wat mij betreft het sterke punt van deze opleiding. Dat brengt leren en praktijk mooi samen. In de praktijk is een duidelijke hiërarchie tussen eerste-, tweede- en derdejaars studenten. Dat is leerzaam. In het eerste jaar zie je studenten uit hogere jaren dingen doen die je zelf anders zou willen doen...
En de Grand Tour natuurlijk. De Grand Tour biedt studenten de mogelijkheid de opleiding in een heel ander deel van de wereld te doen. Zelf ga ik de laatste twee modulen van het derde jaar op Bali volgen. Daar heb ik enorm veel zin in, studeren op Bali. Dat is toch geweldig?”
Anne van Aalst, derdejaars student Hoger Hotelonderwijs


lees verder ...

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/6 Stenden
Hotel Management
gemiddelde kamerhuur
4/5 studenttevredenheid
565 eerstejaars
61% vrouw
- uur contacttijd/week
100% Engelstalig
2/6 Stenden
Hotel Management MHS/MOH instroom
gemiddelde kamerhuur
4/5 studenttevredenheid
565 eerstejaars
61% vrouw
- uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
3/6 Stenden
Hotel Management 3 Year Track
gemiddelde kamerhuur
4/5 studenttevredenheid
565 eerstejaars
61% vrouw
- uur contacttijd/week
100% Engelstalig
4/6 Hotelschool
Hotel Management
gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
5/6 NHTV
International Hotel Management
star Keuzegids topopleiding 2016
€ 326 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
175 eerstejaars
73% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
6/6 Saxion
Hoger Hotelonderwijs
gemiddelde kamerhuur
3.8/5 studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
12-18 uur contacttijd/week
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Feiten en / studie in cijfers

bron: Nationale Studenten Enquete 2015
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel44.1
inhoud3.73.7
docenten3.43.7
studiefaciliteiten3.63.7
studielast3.63.6
studiebegeleiding3.43.6

Studentoordelen

De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2015 hebben meer dan 200.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Hotel Management aan de Stenden Hogeschool is beoordeeld door 1078 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4 uit 5.
bron: Stenden Hogeschool
deze
opleiding
landelijk
student tevredenheid 4 4
aantal eerstejaars 617 334
ervaren contacttijd per week - 12-18
doorstroom naar tweede jaar 76% 78%
diploma binnen 5 jaar 60% 61%
doorstuderen 4% 9%
werk op niveau in 1,5 jaar 60%

Studie in cijfers

In deze tabel staan resultaten van deze studie in cijfers uitgedrukt. Hiermee kan je vergelijken hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere onderwijsinstellingen.

Het onderwijs is kleinschalig georganiseerd volgens het concept van Probleem Gestuurd Onderwijs in groepen van 12 studenten. In het eerste jaar heb je minimaal 12 klokuren contacttijd per week. 4% studeeert door in Nederland. Daarnaast kiezen veel studen

Na de studie

Unsplashed background img 2
Met een diploma Hotel Management op zak heb je onbegrensde mogelijkheden. Je kunt aan de slag in de gehele gastvrijheidsindustrie wereldwijd. Je komt alumni van de hotelschool in Leeuwarden overal tegen. Rond de helft van onze afgestudeerden begint zijn/haar carriere in een hotel; echter kiezen veel studenten voor gerelateerde sectoren zoals toerisme, evenementen, bank- en verzekeringswezen of coaching/consulting.

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

De opleiding Hotel Management van Stenden Hogeschool behoort tot de internationale top en staat bekend als een moderne, innovatieve en dynamische opleiding. Jaren achtereen is de opleiding als beste beoordeeld, zowel door studenten als experts uit het werkveld. Landelijk gezien vindt ruim 60% van de afgestudeerden binnen vier maanden een baan op niveau. Bij de Stenden Hotel Management School ligt dit percentage hoger dan 75% vanwege de stageperiode die aan het einde van de studie plaatsvindt.
huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 2084gemiddeld bruto maandloon
38%kans op een vaste baan
93%kans op een voltijd baan
55%kans op een baan op niveau
66%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
82%is tevreden over de studiekeuze

vergeleken met andere studies

zoektijd baangemiddeld
salaris na 1,5 jaar gemiddeld
kans op een vaste baan gemiddeld
bron: Elsevier beste banen 2015

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Universiteit TwenteBusiness Administration+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteEducational Science and Technology full-time,part-time+ 30 EC pre-master
Wageningen UniversityManagement, Economics and Consumer Studies+ aanv. eisen
StendenMaster of Arts en/of Master of Science in International Hospitality and Service Managementgeen aanvullende eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

  • adviseur
  • banquetmanager
  • food & baverage manager
    Food- and beveragemanager bij een groot hotelbedrijf of een bungalowpark. Je organiseert de dagelijkse uitgifte van maaltijden en dranken.
  • manager van een congresbureau
    Je houdt je bezig met de dagelijkse gang van zaken op dit bureau, dat beurzen en congressen organiseert.
  • rooms division manager
    Rooms division manager in een groot hotelbedrijf of conferentiecentrum. Je geeft leiding aan medewerkers bij de receptie en de huishoudelijke dienst.
  • salesmanager
  • zelfstandig ondernemer
  • zelfstandig ondernemer
    Veel studenten beginnen na de opleiding hotelmanagement voor zichzelf als zelfstandig ondernemer of als adviseur; bijvoorbeeld bij een organisatiebureau.
bron: StudieData

Contact

IStudy
E: istudy@stenden.com
T: 058-2441100
Hotel Management School

Student Center

E: hostprogramme@stenden.com
T: +31 (0)58-244110
Gaby Seemann MA

Marketing en Communicatie Specialist Stenden Hotel Management School

Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite