Technische Bedrijfskunde

Hanzehogeschool Groningen

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Deze opleiding richt zich op het snijvlak van management en technologie. In een dynamische omgeving waar ondernemen complex en uitdagend is, daar voel jij je thuis.

open_in_newwebsite

locatieGroningen
diplomaB
typeregulier, 240 EC
start1 september
taalvoornamelijk Nederlands
zeer weinig Engels
opleidingsduur4 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code34421
In deze business wordt je vaak ondernemer, manager en adviseur. Zou jij leiding willen geven? Heb je interesse in technologie en kun je tegelijkertijd zakelijk zijn? Dan is Technische Bedrijfskunde jou op het lijf geschreven.
Als technisch bedrijfskundig ingenieur sta je midden in het bedrijf. Je leert niet alleen ad hoc problemen oplossen, maar je kan het grote geheel overzien en van daaruit de gesignaleerde problemen opnieuw definiëren. Het is belangrijk om met een 'helikopter view'een probleem te analyseren.
Gedurende het eerste jaar krijg je een volledig beeld van het beroep en de wereld van een technisch bedrijfskundige. Je gaat je verplaatsen in de rol van manager, adviseur of ondernemer.
In het tweede jaar ga je samen een eigen bedrijf oprichten met alle facetten die daarbij van belang zijn. Je brengt een zelf bedacht en ontworpen product op de markt!
Hierna ga je keuzes maken. Kies Management & Consultancy als de technische business jou aanspreekt. Je volgt dan veelal vakken samen met de major International Technology Management. Een bijzondere major is Airline Pilot & Management, voor deze variant gelden speciale selectiecriteria.
Deze opleiding heeft meerdere vormen :

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwIn het tweede jaar starten studenten in groepjes een eigen onderneming op met alle facetten van ondernemen; eigen product bedenken, ontwikkelen en vermarkten.
1e jaar In het eerste half jaar van Technische Bedrijfskunde vorm je je een beeld van het beroep en de wereld van de technische bedrijfskundige. In het bijzonder wordt ingezoomd op het productieproces. In het tweede half jaar staan twee belangrijke aandachtsgebieden van een technisch bedrijfskundige centraal: kwaliteit en innovatie. Je gaat je verplaatsen in de rol van manager, ondernemer en adviseur.
periode
1234
De technische bedrijfskundige
Product en productieplanning
Kwaliteit in Bedrijf
Innovatie in Bedrijf
Engels
Professionele vaardigheden
Recht
2e jaar In het tweede jaar ga je het bedrijf in zijn omgeving onderzoeken. De rollen manager, ondernemer en adviseur komen verdiepend terug. Zo ga je als ondernemer een eigen bedrijf oprichten en breng je een zelf ontworpen product op de markt.

Studie inhoud is vanaf periode 3, jaar 2 afhankelijk van de major die je kiest. Je hebt de keuze uit twee majors waarmee je je verdiept in een bepaalde richting: major Management & Consultancy en de major International Technology Management.
periode
1234
De Supply Chain
Organisatie en Verandering
International Entrepreneurship 1
International Entrepreneurship 2
3e jaar In jaar 3 ga je stagelopen bij een bedrijf en volg je een minor (keuzeonderwijs).
periode
1234
Minor (keuze) of stage
Minor (keuze) of stage
4e jaar In jaar 4 specialiseer je je en sluit je de opleiding af met een afstudeerproject.
periode
1234
De Adviseur
Integraal Management
Afstudeerproject afstuderen

majors

major Management & Consultancy

De echte technische business; organiseren, optimaliseren van processen en adviseren.

Je bent in staat om veranderingen in de markt te signaleren, te onderzoeken en te bedenken welke effecten dat in het bedrijf te weeg kan brengen. Daarover kun je als consultant adviseren of ze als manager zelf in het bedrijf tot stand brengen. Je werkt volgens een vooropgezet plan waarmee je opdrachtgever akkoord is gegaan.

Een combinatie tussen techniek, bedrijfskunde en communicatie.

major International Technology Management

Leer ontwikkelingen in de technologie te vertalen in creatieve oplossingen voor bedrijfskundige problemen. Internationaal georiënteerd.

Je studeert een half jaar in het buitenland bij een van de partneruniversiteiten in bijvoorbeeld Duitsland of Finland. Ook je stage of afstuderen doe je in het buitenland. Deze specialisatie bereid je voor op een internationale carrière.

major Airline Pilot & Management

Combinatie tussen onderdelen Technische Bedrijfskunde en de opleiding tot verkeersvlieger bij de KLM Flight Academy.

Kies je voor de specialisatie Airline Pilot & Management dan studeer je eerst anderhalf jaar bij de opleiding Technische Bedrijfskunde. Hierna start de vliegopleiding bij de KLM Flight Academy (in Eelde en Arizona). Na twee jaar kom je terug naar de Hanzehogeschool voor je afstudeeropdracht. Na afronden van de opleiding heb je je diploma Bachelor of Engineering én je vliegbrevet op zak.

Onderwijs

taal van onderwijs90% nl
10% en
onderwijsopzet20% zelfstudie
40% theorie
40% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
case studies, mondelinge presentatie, stage, computer opdrachten, onderzoek, onderzoeksproject, excursie, onderzoeksvoorstel, werkcollege, hoorcollege, ontwerpproject, werkgroep, groepsopdracht, portfolio, groepsdiscussie, poster presentatie, zelf-evaluatie, individuele opdracht, practicum, zelfstudie, project
studeren in het buitenland
In het tweede jaar zijn er twee thema's volledig in het Engels.

De specialisatie International Technology Management is een engelstalige specialisatie.

In de vrije keuzeruimtes kan de student voor een bepaalde periode in het buitenland studeren, stagelopen of afstuderen.
exchange programs
  • Partnerinstellingen - Nederland
    studenten kunnen in het buitenland studeren bij één van onze partnerscholen
bindend studieadvies
  • minimaal 48 EC in de eerste 12 maanden

Toelating en kosten

toelaatbare profielen
havo N&Ttoelaatbaar
havo N&Gtoelaatbaar
havo C&Mwiskunde A of wiskunde B
havo E&Mtoelaatbaar
vwo N&Ttoelaatbaar
vwo N&Gtoelaatbaar
vwo E&Mtoelaatbaar
vwo C&Mwiskunde A of wiskunde B
MBO niveau 4Heb je een mbo-diploma (niveau 4) dan ben je direct toelaatbaar. Wij adviseren je wel dringend dat je je inhoudelijk voorbereidt op de hbo-opleiding van je keuze. Dat kan op twee manieren:
1: Volg één of meerdere doorstroomkeuzedelen
2: Maak gebruik van het voorbereidingsaanbod op www.mbonoordnederland.nl. Je vindt hier informatie over voorbereidingscursussen, lesstof voor zelfstudie en oefenmateriaal voor Wiskunde A en B.
toelatingseisen

vooropleiding
www.hanze.nl/tbtoelating

De stad

studievereniging

Scopus
Technische Bedrijfskunde

aan het woord: studenten en docenten

Silvia Pomp
Het leukst aan Technische Bedrijfskunde vind ik dat je breed wordt opgeleid. Ik zit in het tweede studiejaar en op dit moment zijn we in groepsverband een bedrijf aan het opstarten waarvoor we een zelfbedacht product ontwerpen, produceren en op de markt moeten brengen. Wat we hebben geleerd tijdens colleges, kunnen we nu goed toepassen in de praktijk.
Pascal Veldman
Pascal over Technische Bedrijfskunde

"Je start je eigen bedrijf, verzint een product en probeert dat dan op de markt te brengen"

Na de havo was het tijd om een vervolgstudie te kiezen. Mijn eerste keuze was Milieumanagement aan het VanHall Instituut in Leeuwarden. Ik merkte al snel dat ik hier niet op mijn plek was en ben voor februari gestopt. Voldoende op tijd om mij eens goed te oriënteren. Het is mij in die tijd duidelijk geworden dat ik het bedrijfsleven in wilde; oplossingen voor problemen zoeken en misschien later een eigen bedrijf starten...


Het eerste jaar Technische Bedrijfskunde staat in het teken van de “student company”. Je start je eigen bedrijf met een groep van circa 10 personen. De bedoeling is om zelf een product te verzinnen en deze uiteindelijk op de markt te brengen. Alles wat daarbij komt kijken, komt voorbij in dit eerste jaar. De daar opvolgende jaren staan meer in het teken van bedrijfskunde, dan echt technische vakken. Ze zeggen dan ook wel dat de verdeling bedrijfskunde en techniek 70/30 is, mocht je dus een echt technische opleiding zoeken, dan zal je bij Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek aan de Hanzehogeschool meer aan je trekken komen.

Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om de specialisatie International Technology Management te kiezen, ook wel ITM genoemd. Je moet dan een half jaar in het buitenland studeren en je stage of afstudeeropdracht in het buitenland doen. Ik zit op dit moment in Spanje, Valencia, om hier een half jaar te studeren. Ik volg hier het European Project Semester (EPS) en zit in een projectgroep met verschillende studierichtingen en nationaliteiten. Ik vind het erg leuk en leerzaam om met zoveel verschillende personen samen te werken en het project naar een goed einde te brengen.

Na dit half jaar zal ik stage gaan lopen bij de NAM in Assen en heb er zin in om mijn theorie van de afgelopen jaren in de praktijk toe te passen!


lees verder ...
Erwin van den Begh
Erwin over Technische Bedrijfskunde

'Bedrijfsleven is betrokken'

Na mijn opleiding mbo-werktuigbouwkunde, zocht ik een studie waarmee ik in mijn latere werk meer doorgroeimogelijkheden zou hebben. Ik vond wat ik zocht in de opleiding Technische Bedrijfskunde.Het unieke aan deze studie is de combinatie van (mijn interesse voor) techniek met bedrijfskunde. Je krijgt gedurende de studie vakken over alle facetten binnen een technisch bedrijf. Van Recht tot Financiële Verslaglegging en van Techniek tot Engels.

Wat ik belangrijk vind in een studie is dat er een goede aansluiting is tussen theorie en praktijk...
Bij veel opdrachten wordt het bedrijfsleven ook echt betrokken. Zo stond bijvoorbeeld in het 2e jaar een kwartaal Prolyte centraal, waarvoor wij ook marktonderzoek hebben gedaan.

Het mooiste aan mijn studie was het studeren in het buitenland. Dat is echt een geweldige ervaring.


lees verder ...
Joris Bakker
Joris over Technische Bedrijfskunde

Je leert waar het in de 'echte wereld' om draait'

Tijdens mijn mbo-opleiding Technische Informatica Informatica heb ik veel praktische dingen geleerd. Maar hier en daar miste ik toch wel de theoretische ondergrond. De hbo-opleiding Technische Bedrijfskunde geeft je deze ondergrond zonder je vast te pinnen op een bepaald vakgebied. Je kunt na deze studie nog alle kanten op. Dat is heel handig als je nog niet precies weet wat je wilt.

De aansluiting met de realiteit vind ik heel belangrijk in een studie...
Technische Bedrijfskunde is vanaf het eerste jaar heel praktisch opgezet. Je leer waar het in de 'echte wereld' om draait. Omdat de opleiding niet massal is, heb je veel contact met de leraren en kun je altijd bij ze binnen lopen met vragen.

Omdat ik zocht naar een internationale studie die bij me past bleef alleen Technische Bedrijfskunde in Groningen over. Het is daarnaast ook niet verkeerd dat Groningen een van mooiste studentensteden is.


lees verder ...

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/17 Hanze
Technische Bedrijfskunde
€ 303 gemiddelde kamerhuur
158 eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
90% Nederlandstalig
10% Engelstalig
2/17 Avans
Technische Bedrijfskunde Breda
star
€ 326 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
3/17 Avans
Technische Bedrijfskunde
star Keuzegids topopleiding 2024
€ 293 gemiddelde kamerhuur
257 eerstejaars
14% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
4/17 Fontys
Technische Bedrijfskunde - Bedrijfsmanagement MKB
€ 280 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
5/17 Fontys
Technische Bedrijfskunde
€ 280 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
99% Engelstalig
6/17 Fontys
Technische Bedrijfskunde - Automotive and Mobility Management
€ 253 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
7/17 Fontys
Technische Bedrijfskunde - Bedrijfsmanagement MKB
€ 253 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
8/17 Fontys
Industrial Engineering and Management
€ 280 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
9/17 Fontys
Technische Bedrijfskunde - Automotive and Mobility Management
€ 280 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
10/17 HAN
Technische Bedrijfskunde
€ 323 gemiddelde kamerhuur
30 eerstejaars
16% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
11/17 HHS
Technische Bedrijfskunde
€ 312 gemiddelde kamerhuur
84 eerstejaars
13% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
12/17 HR
Technische Bedrijfskunde
€ 342 gemiddelde kamerhuur
128 eerstejaars
12% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
13/17 HU
Technische Bedrijfskunde
€ 336 gemiddelde kamerhuur
147 eerstejaars
14% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
14/17 Inholland
Technische Bedrijfskunde
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
15/17 NHL Stenden
Technische Bedrijfskunde
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
16/17 Saxion
Technische Bedrijfskunde
€ 250 gemiddelde kamerhuur
111 eerstejaars
12% vrouw
? uur contacttijd/week
17/17 Windesheim
Technische Bedrijfskunde
€ 307 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Kijk ook eens naar ..


Kom je er echt niet uit? Zoek hulp bij een studiekeuzeadviseur in jouw buurt.

opleidinggelijkenis met Technische Bedrijfskunde
Werktuigbouwkunde
bekijk
Commerciele Economie
bekijk

Na de studie

Unsplashed background img 2
Na afronding van deze opleiding is je titel ingenieur. Mogelijke beroepen zijn:
  • organisatieadviseur
  • operations manager
  • supply chain manager
  • kwaliteitszorgmanager
  • onderhoudsmanager

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Overal in de wereld is er bij (multi) nationals vraag naar mensen met brede kennis van techniek én managementvaardigheden. Doordat je deze combinatie beheerst ben je als technisch bedrijfskundig ingenieur zeer gewild.

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Universiteit TwenteApplied Mathematics+ 30 EC pre-master
Amsterdam UVABedrijfskunde in deeltijd / Executive Programme in Management Studies MSc part-time + 22 EC pre-master
Wageningen UniversityBiobased Sciences+ aanv. eisen
Universiteit TwenteBusiness Administration+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteBusiness Information Technology+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteCivil Engineering & Management+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteCommunication Science+ 30 EC pre-master
TU DelftComplex Systems Engineering and Management+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteConstruction Management & Engineering+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteEnvironmental & Energy Management+ 30 EC pre-master
HanzeEuropean Master in Sustainable Energy System Managementgeen aanvullende eisen
Universiteit TwenteEuropean Studies+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteHealth Sciences+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteIndustrial Design Engineering+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteIndustrial Engineering & Management+ 30 EC pre-master
Tilburg UniversityInformation Management+ 30 EC pre-master
TU EindhovenInnovation Management+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteInteraction Technology+ 30 EC pre-master
Wageningen UniversityManagement, Economics and Consumer Studies+ 30 EC pre-master
HanzeMaster Energy for Societygeen aanvullende eisen
HRMaster in Consultancy and Entrepreneurshipgeen aanvullende eisen
TU EindhovenOperations Management & Logistics+ 30 EC pre-master
Universiteit TwentePhilosophy of Science, Technology & Society full-time,part-time+ aanv. eisen
TU EindhovenLeraar VHO Informatica educational+ 30 EC pre-master
Tilburg UniversitySupply Chain Management+ 30 EC pre-master
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

bron: StudieData

Contact

Hanze Studiekeuze Advies
Björn Mens

Teamleider Technische Bedrijfskunde

E: b.s.mens@pl.hanze.nl
T: 050 595 21 68
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite