Studie en handicap
Expertisecentrum Handicap + studie
Handicap + studie, expertisecentrum voor onderwijs en handicap, stimuleert dat jongeren met een functiebeperking succesvol kunnen studeren in een opleiding van hun keuze in het hoger onderwijs.
Op de site van Handicap + studie vindt je de meest uitgebreide informatie over wetgeving, studieaanpassingen, stage, studeren in het buitenland en onderwijsinstellingen. Ook vind je een beschrijving van de publicaties, trainingen en andere diensten van handicap + studie.
Hieronder hebben de onderwijsinstellingen kort toegelicht wat de mogelijkheden zijn om te studeren met een handicap.
Universiteit Leiden
Heb je een functiebeperking maak dan gebruik van de mogelijkheden die er zijn om studeren voor jou te vergemakkelijken.Met een functiebeperking wordt een lichamelijke, psychische of andere blijvende aandoening bedoeld:
- een visuele, auditieve of motorische handicap
- een stoornis in taal (bijvoorbeeld dyslexie) en/of spraak
- een chronische en psychische ziekte
Studeren met een functiebeperking kost vaak extra tijd en energie. Ga na of in jouw geval extra ondersteuning nuttig en mogelijk is. Je kunt hierbij denken aan onder andere de volgende voorzieningen:
- Persoonlijke aanpassingen - op aangepaste wijze onderwijs volgen en tentamens afleggen. Maar ook andere voorzieningen zijn mogelijk zoals het gebruik van de lift of van audiovisuele hulpmiddelen om colleges te volgen of
- Begeleiding - ondersteuning door studentendecaan en studieadviseur
- Financiële regelingen - vergoeding van extra kosten in verband met studievertraging, aanpassingen, hulpmiddelen
- Wet- en regelgeving - er zijn een aantal financiële regelingen waarop studenten met een functiebeperking een beroep kunnen doen
Advies
Vraag advies bij het informatiepunt voor studenten met een functiebeperking (Fenestra Disability Centre). De deskundige medewerkers beschikken over veel ervaring en kennen de mogelijkheden die er zijn. Zij helpen je graag om een studie aan de Universiteit Leiden mogelijk te maken en met succes af te ronden. Je kunt ook alvast de brochure downloaden.
Rijksuniversiteit Groningen
Ben je (aankomend) student en heb je te maken met bijzondere omstandigheden die van invloed kunnen zijn op je studievoortgang? Dan bieden de studentendecanen, studentenpsychologen en trainers van het Studenten Service Centrum ondersteuning op verschillende terreinen.Radboud Universiteit
Studeren met dyslexie, chronische (psychische) ziekte of andere lichamelijke functiebeperking (verder kort genoemd handicap)Onder handicap vallen alle aandoeningen die (vooralsnog) blijvend van aard zijn en die een vertragend effect kunnen hebben op de studievoortgang.
Hieronder vallen:
- visuele, auditieve en motorische handicaps;
- stoornissen in de taal en spraak (o.a. dyslexie)
- chronische & psychische ziektes (o.a. in het uithoudingsvermogen, in het geheugen-/concentratie-vermogen, in orgaanfuncties; epilepsie, reuma, M.E., zware migraine, kleine lengte, whiplash, RSI etc.)
Uitgangspunten
De Radboud Universiteit Nijmegen heeft als uitgangspunt dat studenten met een handicap zo veel mogelijk in staat moeten worden gesteld om met succes een opleiding te kunnen volgen. Hierbij mogen ze niet beperkt worden door een gebrek aan voorzieningen. Zij stelt zich ten doel een onderwijsinstelling te zijn die goed toegerust is voor studenten met een handicap.
Dit betekent meer concreet dat:
- Studenten met een handicap voorlichting krijgen over regelingen en mogelijkheden die specifiek voor hen bestaan
- De Radboud Universiteit expertise ter beschikking stelt met betrekking tot de ondersteuning bij de studie voor studenten met een functiebeperking
- De Radboud Universiteit aanspreekbaar is voor het aanbieden van voorzieningen die noodzakelijk zijn voor een zo volwaardig mogelijk functioneren als student aan de Radboud Universiteit.
- De Radboud Universiteit aanspreekbaar is voor de toegankelijkheid van gebouwen.
Technische Universiteit Delft
Expertisecentrum handicap + studie geeft informatie en advies over studeren met een lichamelijke functiebeperking of een chronische ziekte in het hoger onderwijs.Hier kun je met al je vragen terecht. Meer informatie vind je op www.handicap-studie.nl. Op deze site vind je ook nuttige studietips voor studenten met een functiebeperking. Daarnaast is er onder andere een handig diagnose ABC waar je algemene informatie over diagnoses en de gevolgen voor het onderwijs kunt vinden, gerangschikt per functiebeperking.
Technische Universiteit Eindhoven
Ben jij een student met een functiebeperking? Dan weet jij als geen ander dat dit veel tijd en energie kost.De TU/e wil jou dan ook zoveel mogelijk een gelijke kans op studiesucces bieden, zodat je ongehinderd kunt studeren.
Hoe eerder je je aanmeldt, hoe sneller er maatregelen getroffen kunnen worden en eventuele studievertraging kan worden verkomen of tot een minimum beperkt.
Onder functiebeperkingen en chronische ziekten verstaan we elke lichamelijke, zintuiglijke of andere stoornis die de studievoortgang vertraagt. Je kunt hierbij denken aan een lichamelijke handicap, een chronische ziekte, psychische klachten, maar ook autisme en dyslexie vallen hieronder.
Universiteit Utrecht
Alle studenten moeten zonder belemmeringen kunnen studeren op het gewenste niveau. Dat geldt ook voor studenten met een handicap of (chronische) ziekte.Studenten met een functiebeperking kunnen een universiteitsbreed contract afsluiten dat garandeert dat zij - voor zover mogelijk - toegang hebben tot dezelfde voorzieningen als andere studenten, ook buiten de eigen opleiding.
Als je een handicap of chronische ziekte hebt, ondersteunt de Universiteit Utrecht je zo veel als mogelijk om je opleiding met succes te kunnen volgen. Onder een handicap vallen:
- visuele, auditieve en motorische beperkingen;
- dyslexie;
- chronische en psychische ziektes (o.a. depressiviteit, een stoornis in het autistische spectrum, AD(H)D, de ziekte van Crohn, diabetes, astma, reuma, ME/CVS, RSI/ CANS, etc.)
De ondersteuning die de universiteit biedt wordt vastgelegd in een contract. Naast financiële ondersteuning zijn er speciale onderwijsvoorzieningen ontwikkeld voor studenten met:
- Autisme
- Dyslexie
- Chronische vermoeidheid
- AD(H)D
- Psychische aandoening
- Motorische handicap
- Visuele handicap
- Auditieve handicap
Heb je een andere handicap, bespreek dan met de studieadviseur welke mogelijkheden er zijn. Alle informatie op deze website is ook te vinden in de brochure 'Studeren met een handicap aan de Universiteit Utrecht'.
Tilburg University
Ruim 800 studenten hebben een functiebeperking of chronische ziekte die hen hindert bij het studeren.Soms is dat goed te zien (bijv. iemand is blind of rijdt in een rolstoel), maar meestal valt de handicap niet op, bijvoorbeeld bij dyslexie, epilepsie, MS, astma, reuma, diabetes, doofheid, RSI, en allerlei psychische aandoeningen.
Studeren met een functiebeperking is bijna altijd lastiger en kost meer tijd en energie dan studeren zonder die beperking.
Om studenten met een functiebeperking het studeren gemakkelijker te maken gelden er voor deze studenten enkele bijzondere regelingen en zijn er op hen toegespitste voorzieningen getroffen.
Het blijkt om begrijpelijke redenen vaak moeilijk om voor je functiebeperking uit te komen. Toch is het verstandig die schroom te overwinnen en contact te zoeken met de studieadviseur van je opleiding. Informeer jezelf ook over je rechten en plichten en onderneem actie!
Vrije Universiteit Amsterdam
Als je dyslexie, een functiebeperking of een (chronische) ziekte hebt, kun je daar tijdens het studeren last van ondervinden.De Vrije Universiteit (VU) biedt ondersteuning bij het realiseren van voorzieningen en extra begeleiding aan degenen die dit op grond van hun beperking nodig hebben. Zo zijn er regelingen en voorzieningen waar je gebruik van kunt maken. Ook zijn er een diverse medewerkers die je kunt raadplegen voor verdere hulp en ondersteuning.
"Onder een functiebeperking/chronische ziekte verstaan we elke lichamelijke of andere stoornis die je in je functioneren als student beperkt. Bijvoorbeeld visuele, auditieve en motorische beperkingen, stoornissen in taal (denk aan dyslexie), uithoudingsvermogen, geheugen/concentratievermogen, maar ook fobieën, depressies, epilepsie, hart- en vaatziekten, ziekte van Crohn, kanker, reuma, ME, chronische RSI, zware migraine, psychische beperkingen en autisme. In het Hoger Onderwijs heeft 11 - 14 % van de studenten te maken met een functiebeperking of (chronische) ziekte." (Verweij & Jonker, 2005)
Wageningen University & Research
Studenten met een beperking hebben recht op persoonlijke begeleiding door de Dienst Studentenbegeleiding (DSB) en de studieadviseurs.De studentenarts kan onder meer medische verklaringen afgeven om in aanmerking te komen voor onderstaande regelingen. Studenten kunnen zich wenden tot de studentenpsycholoog o.a. voor een dyslexieverklaring. De studentendecanen geven voorlichting over de regelingen en helpen bij de uitvoering ervan. Ook kunnen ze helpen bij het aanvragen van voorzieningen in het onderwijs en bij IBG.
Via de studentenarts en studentendecanen kan er, indien nodig, een urgentieverklaring voor huisvesting worden afgegeven aan Idealis. Studieadviseurs kunnen studenten onder meer helpen bij aangepaste roostering. Soms kan een studiemaatje worden gezocht bijvoorbeeld om te helpen bij plannen en structureren.